dissabte, de desembre 22, 2007



L’altre dia, la versió comprimida d’Obrint Pas vingueren a la illa. Amics i companys des de fa molt, aprofitàrem l’avinentesa per a fer un tomb i de pas unes birres pel centre de Ciutat. Passejant pel costat de la llotja, reflexionarem sobre les nostres semblances – tan iguals, tan diferents- com a poble. Les comparances ens dugueren a remoure el dany a les entranyes que produeix sentir-se valencians, perduts en el desert del Cap-i-Casal. La manera d’encarar la situació, sempre ha estat crear oasis dins aquest desert, des que compartíem il·lusions en els temps de l’escola, amb el Xavi- i cadascú es movia des d’on sabia o podia. Han passat els anys, i malgrat que encara som joves, fa mal vore que ha canviat tan poc a la nostra terra, després de tantes lluites, tantes espases trencades, intentant donar forma a la roca. Amb el Xavi hem anat teixint una amistat que, al contrari del que em passa amb altres amics del passat, ha anat confluint cada vegada més en els llocs, les actituts, les idees. Ens hem anat trobant dins aquests oasis dels quals parlava, que nosaltres, com molta altra gent, ens hem entestat en construir.
Així, amb aquestes divagacions, me n’adoní del temps que duc nàufrag en aquesta illa. Encisat per la serena bellesa dels seus carrers, com d’un altre temps, gronxat dolçament per la tranquil·litat de les seues aigües, embolcallat en una terra que parla la meua llengua. Els meus records ja es lliguen a la illa, de la mateixa manera que ho fan als carrers de València. El temps ha passat com en un somni, amb suavitat de cotó fluix. Passe el que passe, em duga on em duga l’atzar, sempre sentiré una immensa gratitut cap a aquest lloc del món. Ací m’han tractat com a un germà, com així es senten milers i milers de valencians, que hi poden viure com en València no se’ns deixa viure, senzillament com valencians. Les illes, massa sovint en l’oblit del nostre país, són el nostre gran tresor. Encara ens queda molt per aprendre dels illencs. Han passat els segles, però la illa roman imperturbable, serena, constant, però dient No quan fa falta. Avançant a poc a poc, sense fer soroll, però sense aturar-se.

4 comentaris:

Motxuel ha dit...

m'ha tocat fons el text marc... però cal recordar que rebutjem victòries fàcils, i tot i ser un tòpic, és veritat que no admetrem cap victòria fictícia o imposada o adulterada..

la lluita és l'únic camí

salut!!

Motxuel ha dit...

m'ha tocat fons el text marc... però cal recordar que rebutjem victòries fàcils, i tot i ser un tòpic, és veritat que no admetrem cap victòria fictícia o imposada o adulterada..

la lluita és l'únic camí

salut!!

aitana carrasco ha dit...

Ei Marc! ¿què onda, güey?... quina gràcia i il·lusió fa anar trobant-se, estant tan lluny, per les pàgines internàutiques, gent coneguda... sobretot quan una viu tan lluny de la seua terra i la seua gent, carajo!... jaja... quasi havia oblidat que, fa mil anys, vam passejar junts pel zócalo capitalino, comprant collarets i cosetes de colors. T'envie una forta abraçada fins a Mallorca, illa meravellosa.

Marc Peris ha dit...

Moltes abraçades, aitana, molt guapes les teues il·lustracions, de veritat.