dimarts, de maig 19, 2009

Un pensament.
El cristianisme fou una doctrina obscurantista, que no prengué forma fins que esdevingué una eina importantíssima del sistema, és a dir, esdevingué la religió oficial de l'Imperi Romà. De fet, tot allò que coneixem de la seua doctrina, fou configurat, retallat i manipulat per garantir un sistema de poder, una estructura. En Pau, aconseguí posar els fonaments d'una organització mafiosa que arriba fins els nostres dies. Ni tan sols podem conéixer la vertadera doctrina de Jesús, ja que aquesta ens ha arribat filtrada. De tota manera,si és que aquest existí, allò que ens ha arribat de les seues màximes, a través d'evangelis sovint contradictoris, pareixia que estava dissenyat per satisfer les inquietuds del poder, i acabar substituint-lo mitjançant un sistema moral útil: conformisme, borreguisme, i por.
Si no hagués estat per aquest poder, que assentà els fonaments de l'església actual, aquesta no hagués arribat a ser el que ha estat. No en va, l'adveniment del cristianisme com a doctrina orgànica, està lligada a la decadència de l'imperi Romà. I no en va, l'església cristiana ocupà el lloc central d'aquest imperi, la metròpoli romana.
A partir d'aquest moment, els conceptes del pecat i la culpa, base de la moral judeo-cristiana contaminen totes les esferes del coneixement, condemnant-lo i perseguint-lo. Desapareix la medicina, doctrina que Tàcit digué fins les més elevades quotes de l'antiguitat, la ciència s'etiqueta com a bruixeria, i el gaudi sexual, així com els altres plaers són considerats també pecaminosos. El coneixement esdevé un enemic, la ciència, la literatura, la història, l'art...
Però la reflexió que em faig és: Si no hagués estat per aquests segles d'endarreriment, tenebres i inquisició, hui en dia quedaria alguna cosa del planeta?
S'hauria produït la revolució industrial, en l'any 1000, si no hagués estat per la imposició del cristianisme? Igualment, hi hagués hagut aquesta voracitat pel desenvolupament tècnic, o s'haurien hagut de produir els condicionants històrics ( protestantisme, desenvolupament de les ciutats, aparició de la burgesia... ), per a generar els enormes canvis socials i tècnics, que ens han dut a depredar l'entorn. Tammateix, la política de guerra dels romans, la seua voluntat d'expansió, podrien haver dut a desenvolupar màquines cada vegada més complexes.
On ens trobaríem hui en dia?

1 comentari:

Vent d Cabylia ha dit...

Ahhh, la història contrafactual... Això no hi ha manera de saber-ho. Simplement podem actuar (i no tant com voldríem) sobre el nostre present.